Bahan-bahan Roti Jala
- 3 cawan tepung gandum
- 3 ½ cawan air
- 1 biji telur
- sedikit pewarna kuning
- 1 sudu besar marjerin ~ dicairkan
- 1 sudu kecil rata garam
- sedikit minyak (untuk lengser pada kuali)
- Campurkan semua bahan2 di atas menggunakan whisker atau blender hingga sebati. Tapiskan.
- Panaskan kuali. Lengserkan dgn sedikit minyak pada kuali.
- Menggunakan acuan roti jala... ceduk adunan tadi & kirai ke dalam kuali menjadi seperti jala .
- Biarkan hingga roti jala masak. Tak perlu dibalikkan. Terus saja angkat & masukkan ke atas pinggan lalu dilipat / digulung mengikut sesukaan anda.
- Buat hingga habis. (tak perlu lengser minyak setiap kali nak kirai roti jala.. lengserkan sekali sekala saja kerana dah ada marjerin dlm adunan... jika guna non stick pan lagi senang )
- Pastikan setiap kali sebelum menceduk adunan.. mesti sentiasa dikacau2 adunan terlebih dahulu supaya adunan sentiasa sebati.
- Hidangkan bersama kuah kari, rendang, serawa durian atau apa2 saja kuah kegemaran anda.
- 1/2 ekor ayam ~ dipotong kecil
- 3 biji kentang ~ setiap satu dipotong 4
- 1 ulas bawang putih di tumbuk
- 4 ulas bawang merah ditumbuk
- 1 cm halia dihiris halus
- 4 sudu besar rempah kari ayam
- 2 sudu kecil cili mesin
- secubit serbuk kunyit
- sikit saja air asam jawa (atau blh ganti dgn asam keping)
- (campurkan bahan2 jika pekat tambah sikit air)
- 1 kotak santan segera/secukupnya santan
- air secukupnya utk kuah (nak pekat jgn byk sgt)
- sikit minyak
- garam & perasa secukupnya
- Panaskan minyak, tumis bahan2 campuran rempah. Kacau2 & biar hingga naik wangi.
- Masukkan isi ayam dan sedikit air. Biar mendidih & ayam hampir masak. Masukkan bahan2 lain spt ubi kentang, santan, garam & perasa dan masak hingga kentang empuk. Renihkan kuah dengan api yang kecil sehingga terbit minyak.
- Biarkan secukup rasa. Sedia dihidangkan bersama roti jala atau apa2 saja kegemaran anda.
** Selamat mencuba**http://www.vansewashahalam.com/
0 Comments