KUIH KOSUI ATAU KUIH LOMPANG

Bahan A :-
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung pulut
  • 1/2 sudu kecil kapur yang pekat
  • 2 cawan air
  • sedikit warna coklat (tak de pun takpe)
Bahan B :-
  • 3/4 cawan gula merah 
  • 1/4 cawan gula pasir
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 2 cawan air
  • 2 helai daun pandan - disimpul   
 Bahan C :-
  •  kelapa parut kukus digaul sedikit garam 
Cara-cara
  1. Campur bahan-bahan A ke dalam  mangkuk dan kacau rata. Ketepikan.
  2. Campur bahan-bahan B ke dalam  periuk dan masak hingga mendidih.
  3. Tuangkan ke dalam campuran A dan kacau rata. Tapis adunan.
  4. Tuang adunan ke dalam loyang/acuan yang bergris dan dipanaskan dulu. Kukus selama 30-40 min jika mengguna loyang dan 15 min jika mengguna acuan lompang.
  5. Biar kuih benar-benar sejuk, potong dan sajikan dengan kelapa parut kukus. http://www.vansewashahalam.com/

Post a Comment

0 Comments