Nasi
* 3 cawan beras
* 4 cawan air
* 1 batang serai dketuk
* 2-3 daun limau purut
* sedikit pewarna biru
* 4 cawan air
* 1 batang serai dketuk
* 2-3 daun limau purut
* sedikit pewarna biru
Beras dbersihkan dan dimasak seperti biasa bersama2 serai,daun limau purut dan pewarna biru.
* 1/2 biji kelapa parut – ditumbuk sedikit (guna kelapa kering)
* 2-3 ikan kembung – dipanggang
* 4 ulas bawang merah
* 1.5cm halia
* 1 batang serai – hiris
* 1 sudu kecil lada hitam
* garam dan gula secukup rasa
tumbuk bawang merah,halia,serai dan lada hitam.kemudian masukkan isi ikan dan tumbuk sampai lumat.* 2-3 ikan kembung – dipanggang
* 4 ulas bawang merah
* 1.5cm halia
* 1 batang serai – hiris
* 1 sudu kecil lada hitam
* garam dan gula secukup rasa
kemudian campurkan ngan kelapa parut dan disangai guna api yg kecil sehingga agak kering dan berderai.
Kuah Sambal
* 5 batang cili kering
* 5 ulas bawang merah
* 2 ulas bawang putih
* 2 inci belacan- bakar dulu
* 1.5 inci halia
* 1 batang serai – titik
* gula merah n serbuk perasa jika suka
* 2 cawan santan
* asam keping
* garam
tumbuk bahan yg bertanda *.
didihkan santan hingga pecah minyak dan pekat.
masukkan bahan tumbuk, serai, gula merah dan asam keping.
didihkan hingga kuah agak2 pekat n kering.
rasa dan angkat.
Solok Lada
* 10 biji lada hijau – potong jgn putus dan buang biji
* 1/2 biji kelapa parut putih
* 4 ulas bawang merah
* 1.5 cm halia
* lada itam skit
* 2-3 ekor ikan kembung – ambil isi sahaja
* sedikit garam,gula dan perasa
Tumbuk bawang,lada itam dan halia hingga lumat dan masukkan garam,gula dan isi ikan.* 1/2 biji kelapa parut putih
* 4 ulas bawang merah
* 1.5 cm halia
* lada itam skit
* 2-3 ekor ikan kembung – ambil isi sahaja
* sedikit garam,gula dan perasa
campurkan ngan kelapa parut dan sebatikan.
sumbatkan ke dalam lada hijau. susun ke dalam periuk kukus.
kukus hingga masak.
Daging Panggang – bleh buat juga ikan goreng tepung, ayam panggang jika suka
* daging lembu gred A @ daging btg pinang
* garam
* lada hitam
* garam
* lada hitam
gaulkan daging dengan garam n lada hitam
panggang ngan suhu 200 selama 45minit atau hingga daging masak.
panggang ngan suhu 200 selama 45minit atau hingga daging masak.
Ulam-ulaman & bhn lain
* budu yang diperah limau and dicampur hirisan cili
* kacang panjang
* taugeh
* timun
* daun kesum
* kubis
* bwg jeruk
* telur masin
* keropok ikan
* sambal belacan
http://www.vansewashahalam.com/
* taugeh
* timun
* daun kesum
* kubis
* bwg jeruk
* telur masin
* keropok ikan
* sambal belacan
http://www.vansewashahalam.com/
0 Comments