SUP TULANG

Yg ni masak hari jumaat. ~ Nik Hazlini
Bahan
1 kg tulang
2 s/b minyak makan
3 s/b rempah sup/kurma [bancuh dgn air sikit]
1 pokok daun sup dan daun bawang [hiriskan]
garam
bawang goreng
air secukupnya
Bahan tumbuk
7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 sm halia
1 s/k lada hitam
Bahan rempah tumis
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
Cara
  1. Tulang dipotongkan kecil. Basuh dan toskan.
  2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk dan rempah tumis.
  3. Masukkan rempah sup/kurma, tulang dan kacau rata.
  4. Rebuskan sehingga daging di ulang betul-betul lembut.
  5. Masukkan air dan garam. Biarkan mendidih.
  6. Biarkan reneh.
  7. Tutup api.
  8. Masukkan dalam mangkuk hidangan dan taburkan bawang goreng dan daun sup & daun bawang.http://www.vansewashahalam.com/

Post a Comment

0 Comments