KUIH SAGU MERAH

Bahan-bahannya :-

  • 1 cawan sagu telur ikan
  • 2 cawan air
  • 3/4 cawan gula pasir - kalau nak manis lagi boleh tambah
  • 1 sudu makan pewarna sirap ros
  • 1 helai daun pandan
  • Sedikit kelapa parut dan sedikit garam

Cara-cara membuatnya :

Didihkan air bersama gula, masukkan pewarna.
Apabila mendidih masukkan sagu. Kacau sehingga biji sagu menjadi jernih
Angkat, tuangkan dlm acuan atau loyang yg telah digris dgn minyak.
Setelah sejuk boleh lah dipotong dan digaul dengan kelapa parut yang telah dicampur garam.

Nota :Kukus kelapa parut yg telah dicampur garam anggaran dlm5 minit sebelum digunakan (supaya tak mudah basi)


* Selamat Mencuba *http://www.vansewashahalam.com/

Post a Comment

0 Comments