KEK MARBLE KUKUS HOMEMADE

  • 1 cawan mentega
  • ¾ cawan gula kastor
  • 3 biji telur
  • ¼ cawan susu pekat
  • ¼ cawan serikaya
  • 1½ cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil serbuk penaik
  • 1 sudu kecil vanila
  • Sedikit pewarna merah jambu, hijau atau pewarna kegemaran
Cara-cara membuatnya :-
  1. Pukul mentega dan gula hingga kembang. 
  2. Masukkan telur satu persatu dan pukul sebati.
  3. Masukkan susu pekat, serikaya dan vanila. 
  4. Kacau rata dan bubuh tepung gandum bercampur serbuk penaik.
  5. Bila sebati, bahagikan kepada 3 bahagian dan letak pewarna/perisa setiap adunan.
  6. Sudukan selang seli ke dalam loyang yang sudah dilengser dengan marjerin dan alas dengan kertas kalis minyak. 
  7. Tutup dengan aluminium foil atau plastik untuk mengelakkan air kukusan menitis ke atas kek. 
  8. Kukus selama 1 jam atau hingga masak.
  Nota : Untuk kek lebih lembut, tambah 2-3 sudu besar susu segar/cair.
Jika guna mangkuk2 kecil, masa mengukus lebih pendek.

* Selamat Mencuba *

http://www.vansewashahalam.com/

Post a Comment

0 Comments