SATE DAGING GORENG PILIHAN YATI


Bahan-bahan :- 

1/2 kg daging batang pinang di potong ikut suka
3 batang serai, racik 
1 inci halia, hiris 
1 inci lengkuas, hiris 
1 biji bawang besar 
3 ulas bawang putih 
1 sudubesar ketumbar 
1 sudubesar jintan manis 

Bahan diatas diblend halus, ditambah :
serbuk kunyit secukup kuning
sedikit garam
gula secukup manis
sedikit air 
& perap bersama daging lebih kurang 1jam atau 2jam.

minyak masak 1/2 cawan 

Bahan yang di blend, boleh buat banyak2 dan simpan untuk guna kemudian kalau ada lebih. 

Masukkan daging yang dah diperap ke dalam kuali. Goreng hingga airnya kering. 
Masukkan minyak dan goreng lagi. Hidang. 

Dulu ingat sate cucuk yang dijual kat luar je, tapi bila tahu resepi sate goreng ni...mesti nak cuba bila bulan puasa nanti..insyaallah.
Biasanya kalau emak mertua masak sate goreng ni tak pernah ade balance, mesti habis, kadang2 tak cukup, emak siap simpan atau asingkan pada mereka yang tak sempat makan hehe...maknanya semua ahli keluarga dapat merasa la...memang sedap jika makan ngan nasi impit, kuah kacang, ketupat atau nasi putih yang baru masak...


www.vansewashahalam.com/




Post a Comment

0 Comments