NASI DAGANG PILIHAN


NASI DAGANG PILIHAN
Untuk nasi
Bahan-bahan:
Beras nasi dagang – 5 pot
Santan – 2 pot
Air – 2 1/2 pot
Garam – secubit
Halba – 1/2 sudu kecil
Halia – 1 inci
Bawang Merah – 2 ulas
Cara memasak:
Basuh beras nasi dagang.Masukkan santan, air, halia dan halba.Letakkan dalam rice cooker. Kacau sekali-sekala.Bila hampir masak, taburkan bawang merah dan kacau
Kari ayam
Bahan-bahan:
Tumbuk atau blender:
Bawang merah – 5 ulas
Bawang putih – 2 ulas
Halia – 1 inci
Lengkuas – 1 inci
Lain-lain:
Ayam – 10 ketul
Kari ayam – 1 bungkus
Santan
Air asam jawa
Kulit kayu manis
Bunga lawang
Halba
Gula melaka
Garam
Air
Cara memasak:
Tumis bahan yang ditumbuk / blender tadi sampai betul-betul masak.Masukkan kari ayam, kulit kayu manis, halba.Lepas dah agak garing sedikit, masukkan ayam, garam, gula melaka / gula, air asam jawa dan sedikit air.Bila ayam dah empuk, masukkan santan.Kacau sentiasa agar santan tidak ‘pecah’Bila dah masak boleh tutup api…
Acar timun
Bahan-bahan:
Timun
Carrot
Kubis (pilihan)
Nenas (pilihan)
Halia muda (pilihan)
Cili
Bawang besar
Cuka
Asam limau nipis
Garam
Gula
Cara membuat:
Potong sayuran tadi mengikut citarasa (ketepikan).Gaul cuka, garam, gula, perahan asam limau nipis dalam 1 bekas.Masukkan sayuran yang dipotong tadi, kacau sebati.Perapkan dalam masa sejam atau lebih supaya bahan perap tadi rasa pada timun dan sekutunya.

Note : Sekali sekala masak nasi dagang, best gak, tukar selera,,kadang2 dah boring makan nasi putih..anak anak pun dah mula suka nasi dagang ni...nanti bila free saya akan upload nasi kerabu and laksa kelantan lepas ni...

Post a Comment

0 Comments